Ophangen en veilig aansluiten van hanglampen
- Geplaatst op
- Door Hans Klaassen
- 1
Je hebt een hanglamp gekocht en je wilt hem ophangen, Hoe monteer ik de lamp op een veilige manier en wat zijn de bevestigingsmogelijkheden. Het kan simpel en doeltreffend. In ons blog leggen we graag uit hoe we te werk gaan
Ophangen en veilig aansluiten van lampen
Na lekker geshopt te hebben wordt je nieuwe hanglamp bezorgd en uiteraard wil je hem gelijk ophangen. Hoe gaan we dit doen op de juiste manier en op een veilige manier. Eigenlijk is het simpel als je maar weet waar je op moet letten. We beginnen met stap 1
Stap 1: Voorbereiding
We zorgen voor een fatsoenlijke trap en gaan uiteraard niet op een stoel staan dit is instabiel. Verder zorgen we voor een schroevendraaier en eventueel voor een kniptang en een striptang en een spanningsmeter.
Stap 2: De spanningzoeker gaat de prullenbak in
In ieder geval we gaan met een spanningszoeker niet controleren of de "stroom" er af is, dat doen we met een spanningsmeter!
En waarom dan? Met een spanningszoeker meet je door het lichaam, dit is gevaarlijk en onbetrouwbaar. Als het lampje niet oplicht kan er toch spanning op het draadje staan, dat komt omdat je goed geïsoleerd staat. Trek je bijvoorbeeld je schoenen uit dan is de isolatie minder en zou die wel kunnen gaan branden. Niet doen weg met dat ding!
De afgebeelde spanningsmeter is te koop voor €4,95 bij Hornbach
Stap 3: We gaan beginnen en doen het veilig
Als de oude lamp nog hangt zetten we hem aan, en lopen naar de meterkast. We schakelen groep voor groep uit totdat de lamp uitgaat. Wanneer we de groep gevonden hebben plakken we er een stukje plakband op zodat een ander gezinslid niet de stroom inschakelt.
Ik heb nog stoppen in de meterkast
Stoppen zijn eigenlijk zekeringen en helemaal correct noem je het een smeltpatroon. Bij iedere stop of zekering zit een schakelaar, zet die uit en draai de zekering eruit en plak het plakbandje
Hangt er geen lamp aan het plafond dan testen we de spanningsmeter in een wandcontactdoos (stopcontact) of die werkt. We gaan nu meten tussen het zwarte draadje en het blauwe draadje. Brand er geen lampje dan zetten we de schakelaar aan of de dimmer voluit. Het lampje brandt nu en we gaan weer groep voor groep uitschakelen tot dat het lampje niet brandt op de spanningstester.
Ook nu plakken we een stukje plakband over de uitgeschakelde groep. Wat ook kan is de hele groepenkast uitzetten met de hoofdschakelaar Ook dan controleren we nog of er spanning is op de draadjes. (Is er geen zwart draadje maar een bruin draadje dan meten we tussen de bruine en de blauwe draad).
Stap 4: Het ophangen van de lamp
Afhankelijk van het type lamp wordt deze op verschillende manieren aan de centraaldoos deksel bevestigt. Lichte hanglampen zijn vaak voorzien van een "trekontlasting" waar het snoer door heen loopt.
Het vrije gaatje van de trekontlasting hangen we aan het chromen oog. Tevens is dit het moment om de hoogte van de hanglamp te bepalen door het snoer te verplaatsen in de trekontlasting.
Ook kun je te maken krijgen met dit soort plafond kappen
In dit geval gaat de centraaldoosdeksel eraf en de sleufgaatjes passen precies op de M4 gaatjes van de centraal doos.
Stap 5: Elektrisch aansluiten.
Heeft de lamp een geel/groene aarddraad dan moet deze ook aangesloten worden. Verder komt natuurlijk blauw op blauw en zwart op zwart. Steekt er een bruine draad uit de centraaldoos dan sluiten we die op de zwarte draad van de hanglamp aan.
Oude kleuren draden
Tot 1970 werden de oude kleuren nog gebruikt die waren groen ( nu bruin ).....rood ( nu blauw ).... zwart (is zwart gebleven ) en grijs (nu geel-groen) Dus uit het plafond kunnen dan de volgende kleuren komen
- Zwart....( de lampendraad of schakeldraad ) hier op sluit u de bruine of zwarte draad van uw hanglamp aan
- Rood.....( de nul draad ) hierop sluit u de blauwe draad van uw hanglamp aan
- Grijs......( de aarde draad ) hierop sluit u, indien aanwezig de geel-groene draad van de hanglamp aan
Het is makkelijker om eerst de soepele draadje in het kroonsteentje te plaatsen en daarna pas de massieve draden uit de centraal doos
Zorg bij het aansluiten dat er geen koperadertjes buiten de kroonsteen steken. In het geval dat je de beugel hebt geplaatst zorg dan dat de draden niet tegen het ijzer aan drukken Het sierkapje kan nu omhoog en het stukje plakband kan van de zekering af.
Lijkt het je toch nog moeilijk of vindt je het niet vertrouwd, stel ons de vraag of vraag iemand uit je omgeving die meer vertrouwd is met elektra, en je wilt helpen. Dat is nooit een schande!
Heb je nog vragen en op of aanmerkingen dit wordt zeer gewaardeerd en we horen het graag.
Als ik een lamp van het plafond wil halen en het is te ingewikkeld om het compleet los te schroeven, kan ik er dan voor kiezen om de kabels door te knippen? Rekening houdend dat de stroom eraf gehaald is door in de meterkast alles uit te zetten. Gaat dit? Welke tips hebben jullie nog?